Jdi na obsah Jdi na menu

Základní informace

Vědecký název : Felis catus

Původ : Velká Británie

Vyšší klasifikace : Kočka domácí

Kategorie : Plemeno

Britská kočka je plemeno kočky vyšlechtěné domácí , která má původ ve Velké Británii. Byla vyšlechtěna křížením domácích krátkosrstých a perských koček.

Nejprve byla chována pouze v modré variantě, později se objevily další barevné varianty. Britská krátkosrstá kočka je jedním z nejoblíbenějších plemen čistokrevných koček zejména pro svou přítulnou povahu, hebkou srst a pěknou tělesnou stavbu.

 

Charakter 

Britské krátkosrsté kočky mají milou přítulnou a hodnou povahu, v mládí jsou velmi hravé. Snášejí se s ostatními domácími zvířaty a dovedou se zabavit i samy i když dobu čekání na svého pána si převážně krátí spánkem. Britské krátkosrsté kočky jsou vhodné pro chovatele, kteří chtějí mít pokojného domácího mazlíčka

 

Popis

Britská krátkosrstá kočka je středně velká. Má krátkou hustou srst. Hlava je velká, kulatá s masivní lebkou, nos je krátký, široký a rovný. Uši jsou malé, mírně zakulacené a široce posazené. Oči jsou velké a kulaté a mají žlutou až měděnou barvu (u barevných variant jsou povolené i modré a zelené oči).